Hyppää sisältöön

Ornamon Teosmyynti 2020 – Taiteilijat O:n jäsenet näyttelyssä

Kirjoittaja

Reetta Hiltunen

Tuottanut: Reetta Hiltunen, Taiteilijat O ry pj.

On ilo aloittaa vuoden blogi kirjoituksella, jonka sisällön tuottavat Taiteilijat O:n jäsenet. Viimevuotiseen tapaan blogi nostaa esiin Ornamon Teosmyyntiin 2020 osallistuvia Taiteilijat O ry jäseniä. Teosehdotuksia blogiin tuli runsaasti, joista poimintoja seitsemältä taiteilijalta. Lämmin kiitos kaikille aineistojen lähettäneille ja onnea näyttelyyn! Tavataan teosmyynnissä!

Näyttelyn kuratoi galleristi Clarice Finell. “Esillä ennennäkemättömiä uniikkeja käyttöesineitä sekä veistoksia ja taidetta keramiikasta, lasista, tekstiilistä, puusta ja muista materiaaleista.” Lue lisää: Ornamo (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

ORNAMON TEOSMYYNTI 2020

Aika: 7.–15.3.2020. Avoinna arkisin klo 12–18, la–su klo 11–17.
Paikka: Puristamo, Kaapelitehdas (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), Tallberginkatu 1 C, Helsinki
Opastetut kierrokset su 8.3. ja to 12.3. klo 12 suomeksi och kl 14 på svenska
Vapaa pääsy!

JOHANNA VIRTANEN

Helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Näyttelyn teoksissa hän haluaa haastaa katsojan pohtimaan arvoja ja merkityksiä, jotka ohjaavat ajatteluamme ja tekojamme maailmassa, jossa taloudellinen hyöty ja suurin mahdollinen voitontavoittelu tuntuu saavan yhä enemmän painoarvoa. Taiteilija kuvaa työskentelyään näin:

”Materiaalilähtöisyys on työskentelyni alkukirjain. Olen loputtoman utelias etsimään ja keräämään kiinnostavia esineitä ja materiaaleja, joista voin työstää esiin teemoihini sopivaa sisältöä ja ilmaisua. Usein teokset rakentuvat hitaan ja meditatiivisen työskentelyprosessin kautta. Mielestäni taiteen ja taiteellisen työskentelyn merkityksellisyys onkin juuri siinä hiljaisessa anarkiassa, jossa
se tarjoaa vaihtoehtoja vallitsevalle suorittamisen ja kiireen kulttuurille. Taide voi olla se vastavirta, joka peittää alleen normitodellisuuden itsestäänselvyyksinä tarjoilemat hyödyn ja tehokkuuden vaateet.”

Johanna Virtanen: Mandala, 2020 (sekatekniikka/setelirahat, elektroniikan komponentit, kuparilanka, 36 x 33 x 12 cm).

LEENA MÄKI-PATOLA

Kuution muotoiset kappaleet ovat osa aihettani ”Elementit”. Elementit maa, ilma, veri, vesi ja kasvillisuus ovat kiinteästi toisistaan riippuvaisia ja toisiaan ruokkivia luonnon irrottamattomia osia. Koen, että elementeistä veri uhkaa muiden elementtien muodostamaa luonnon tasapainoa. Teeman taustalla vaikuttavat vahvasti ekologisuuden ja eettisyyden kysymykset. Elementtien värit punainen, sininen, valkea, vihreä ja punasaven ruskeat sävyt syntyvät keramiikan enkoopeista ja lasitteista. Etsin värien sävykkyyttä ja luonnetta – vahvaa keraamista tuntua.

Leena Mäki-Patola: Kappale V (Elementit), 2019 (keramiikka; punasavi, enkoopit, n. 20 x 20 x 20 cm). Kuva: Heikki Tuuli

SIINA LEVONOJA

Helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka taiteessa toistuvat usein eläimet sekä erilaisten olentojen yhteiselon aiheet. Levonoja käsittelee niitä kuvanveiston ja paikkasidonnaisten interventioiden kautta. Vakavistakin lähtökohdista huolimatta lopputulos voi olla hienovaraisen humoristinen. Underwater Lifeforms on pitkäaikainen teema, jossa Levonoja kuvittaa salaista ja saavuttamatonta vedenalaista elämää keraamisten veistosten muodossa. Ominaista Levonojan tekemiselle on runsas oksidien, itse valmistettujen engobien ja lasitteiden käyttö. Ilmaisuun ovat vaikuttaneet keramiikkamuotoilun opinnot, joissa hän oppi tutkimaan ja kehittelemään keramiikan materiaaleja. 

Siina Levonoja: Merikäärme, mahtavin (Sea snake, the greatest), 2018 (Kivitavarasavi, posliini, engobe, lasite, maali). Kuva: Tommi Teronen

KATRI-MARIA HUHTAKALLIO

Helsinkiläinen kuvanveistäjä ja keramiikkataiteilija. Huhtakallion teokset käsittelevät subjektiivista kokemusta ja suhdetta todellisuuteen, kansanuskomuksiin ja -tarinoihin.

Kaiken keskus – teoksen aihe on peräisin suomalaisesta mytologiasta. Kuorestaan halkeava kypsä tammenterho paljastaa sisimpänsä ja viestii, että meillä on kultaakin suurempi aarre, jota pitää vaalia. Luonto on ihmisen tärkein aarre. Teoksen nimi on lainaus J. H. Erkon runosta Keskus. Teos on nähty osana suurempaa installaatiota Suomen käsityön museossa vuonna 2019.

Katri-Maria Huhtakallio: Kaiken keskus, 2019 (käsin rakennettu kivitavara, antiikki messinki, 35 x 20 x 20 cm). Kuva: Katri-Maria Huhtakallio

EVELIINA HARDI

Ideat Eveliinan töihin syntyvät hänen lähiympäristöstään. Ideoita voivat olla orgaaniset muodot luonnosta, nouseva rikkaruoho katukivetyksen välistä, lehtikasa keskellä puistoa, rikotut ikkunat tai vaikkapa ruostunut piikkilankarulla jätemaalla. Teokset eivät kuitenkaan ole sidoksissa mihinkään paikkaan. Ideat välittyvät teoksiin materiaalien, tekstuurin, värien ja tunnelman kautta. Materiaalina hän käyttää kangasta, jota käsittelee kaavoittamalla, ompelemalla, värjäämällä ja maalaamalla. Tekoprosessi on osittain erittäin hidas ja hän kuvailee sitä matkana tuntemattomaan, jossa on mahdollista kokeilla ja ratkaista ongelmia. Hänen mielestään teoksen tekovaihe on tärkeämpi kuin valmis teos ja ilman tätä matkaa, valmiilla teoksella ei itsessään ole hänelle väliä.

Eveliina Hardi: Fragment of The Past (silkkiorganzasta, sekatekniikka, 200 x 140 cm, 3D).

JUKKA HAKANEN

Turkulainen muotoilija ja kuvataiteilija, joku tunnetaan parhaiten suurikokoisista seinämaalauksistaan. Hakanen on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2015 ja työskentelee tällä hetkellä kuvataiteilijana ja kuvittajana. 2000-luvun vaihteessa alkanut kiinnostus spraymaalauskulttuuria kohtaan on vienyt Hakasen mukaan useisiin katutaidetapahtumiin ja projekteihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kierrätetty katutaide mdf-levylle
Katutaide on väliaikaista eivätkä ulkoseiniin tehdyt maalaukset ole ikuisia. Näin on myös luvallisilla maalausseinillä, joilla teoksia toteutetaan vanhojen päälle. Vuosien saatossa päälle maalaamisesta syntyy kerroksia. Taulut ovat kaivettu esiin noista kerroksista. Töilläni halusin saada tämän hukkamateriaalin uudelleen käyttöön. Teosten aiheissa olen halunnut sekoitella katutaidetta ja perinteisiä kuvataiteen kuva-aiheita. Teokset ovat valmistettu leikkaamalla ja jatkomuokkaamalla luvallisten maalausseinien maalikerrostumia. Kerrostumat ovat sekoitus eri pohjamaaleja ja spraymaaleja. Osat ovat liimattu pohjamaalatulle MDF-levylle.

Jukka Hakanen, Spagetti 2.

MERJA CASTRÉN

Tänä vuonna muotoilija/taiteilija Merja Castrén tuo tapahtumaan kuivuutta käsitteleviä teoksiaan. Hänen taiteellisen työnsä lähtökohdat löytyvät usein luonnosta, ajankohtaisista aiheista, ympäröivästä maailmasta ja sen ilmiöistä. Hän on käsitellyt viime vuosina ilmastonmuutoksiin liittyviä ilmiöitä: toisaalla veden pinta nousee ja toisaalla vallitsee armoton kuivuus. Hän tuo näyttelyyn sekä keramiikasta että lasista tehtyjä teoksia, joissa kuivuus ja kuumuus ovat läsnä, mutta pinnan alla kytee toivo elämästä.

Merja Castrén: Kuutamosonaatti (halkaisija n 1 m, keramiikka, käsinrakennettu). Ratkeilevaa pintaa, kuun kelmeää valoa… Kuuntele niin kuulet kuutamosonaatin.

Taiteilijat O:ta voi nyt seurata myös Instagramissa @artistsory Viralliset tägimme #TaiteilijatO #ArtistsO #KonstnärernaO 

Teosmyynnin tägi: #teosmyynti20

Blogikirjoitusten kirvoittamia ajatuksia voi jakaa ja keskustelua jatkaa Taiteilijat O:n Facebook-sivuilla.