Autottomana sekä ajokortittomana oli haasteellista huomata, että bussiyhteydet eivät natsanneet kesästä ja koronasta johtuen suunnitelmani kanssa. Olin nimittäin varannut kesäkuun viimeisen perjantain neljättä kertaa järjestettävän Ceramega -keramiikan suurnäyttelyn äärellä fiilistelyyn sekä ympäristötaideteokseni kuvaamista varten Voipaalan Taidekeskuksessa Valkeakoskella. Onneksi luovan työn tekijä löytää aina ratkaisun: pyörällä pääsee juuri silloin kuin haluaa! Helteinen sääkin suosi ekologista lähimatkailua. Siispä hyppäsin aamusta Hämeenlinnasta R-junaan uskollisen ratsuni kanssa kohti Toijalaa. Toijalassa täydensin eväsreppua, levitin aurinkorasvan ja suuntasin ajokkini Voipaalaan Google Mapsin opastamana. Kilometrejä kertyisi 15 suuntaansa ja arvioitu aika perille oli 51 minuuttia. Vauhdikasta menoa tärkeämpää oli kuitenkin nauttia maisemista ja matkanteosta, joten varasin reilusti aikaa myös tauoille ja uimiselle. Mahdollinen rengasrikko ja tukala lämpötila jännittivät, mutta onneksi reitti on pyöräilijöiden suosima, joten tiesin saavani apua kanssapolkijoilta tarvittaessa.
Sääksmäen sillan ympäristössä on useita hyviä taukopaikkoja mistä valita: kalliorantoja, retro maisemaravintola sekä autioitunut Viidennumero. Sillan kupeessa maisemaravintolan poukamassa pulikoituani ja levättyäni kurvasin vihdoin Voipaalan Kartanon pihaan.
Ceramega on yksi harvoja kuluvana kesänä toteutuneista näyttelyistä. Piela Auvisen kuratoiman näyttelyn 47:n suomalaisen kutsutaiteilijan joukossa on huikean monta Taiteilijat O jäsentä itse kuraattoria myöten; Ulla Harju, Leena Juvonen, Miia Kallio, Katja Kotikoski, Veera Kulju, Tiia Matikainen, Saana Murtti, Maarit Mäkelä, Mari Paikkari, Pekka Paikkari, Anni Paunila, Heidi Puumalainen, Päivi Rintaniemi, Karin Widnäs sekä allekirjoittanut, tulkitsemassa Särmä-teemaa keramiikan ja saven kielellä.
Näyttely levittäytyy Voipaalan kartanon ylä- ja alakertaan sekä pihalle että piharakennuksiin. Kutsuttuna on myös keramiikkataiteilijoiden ryhmä Virosta, korkeakouluopiskelijoita opettajineen kuvataiteen ja korutaiteen alalta sekä Valkeakosken paikallisia taiteilijoita. Yhdistelmä toimii mainiosti tuoden esiin konkareita sekä uusia tekijöitä. Ceramega on jokaisen keramiikkafanin ehdoton kesäkohde, teoksia on toteutettu monella tekniikalla ja näyttely antaa kattavan kuvan mitä alalla juuri nyt tapahtuu Suomessa.
Arkisto-työryhmän eli Olli Larjon ja Lasse Walleniuksen kokonaisuus, josta rakentuu oma dystooppinen pienoismaailmansa, istuu erityisen hyvin tilaansa. Työryhmän teos edellisessä Ceramegassa 2012 jäi parhaiten mieleeni ja heidän onnistui myös lunastaa odotukseni Uudella Arkistolla.
Pirkko Pajunen (Ceramegan perustaja puolisonsa kanssa) sattui olemaan paikalla rakentamassa teoksiaan. Vierailijat saavat osallistua muotoilemalla oman pienen veistoksen osaksi Pirkon teoksia. Niinpä rupattelimme hetken savea käsissä pyörittäen näyttelyn ja koko alueen rikkaasta historiasta. Elokuussa teokset poltetaan primitiivisellä nuotiopoltolla paikan päällä.
Voipaalan kartano puutarhoineen ja kahviloineen on itsestään jo tutustumisen arvoinen paikka. Teoksien ihmettelyn lomassa kannattaakin varata aikaa nauttia miljööstä ja vaikka loikoilla pihalla kahvilan tarjoamilla piknikmatoillla. Kulttuurihistoriallisesti rikkaalla alueella (mm. viereinen Repolan muinaislinna sekä Visavuori, kuvanveistäjä Emil Wikströmin entinen taiteilijakoti ja ateljee) jäi myös nähtävää toista kesäseikkailua varten.
Kuvat: Piia Lieste
Ceramega on auki 30.08.2020 asti ti-su klo 11-18. Kuraattorin kierrokset sunnuntaisin heinä-elokuussa klo 13 ja 16 sisältyvät pääsylipun hintaan.
Blogikirjoitusten kirvoittamia ajatuksia voi jakaa ja keskustelua jatkaa Taiteilijat O:n Facebook-sivuilla.