Hyppää sisältöön

Tänään tavataan taidekummi Reetta

Taiteilijat O:n Taidekummi-hanke on jatkunut Helsingissä ja Hämeenlinnassa syksyllä 2023.

Kirjoittaja

Virpi Vesanen-Laukkanen

Taiteilijat O:n taidekummit Reetta Hiltunen ja Eeva Rönkä ovat pitäneet tänä syksynä työpajat kahdessa helsinkiläisessä leikkipuistossa, lp Kiikussa ja lp Kannelmäessä. Eevalle taidekummityöpaja oli ensimmäinen, Reetalla kyseessä oli toinen kerta. Toiminta on tapahtunut leikkipuistojen Tänään tavataan -kahvilassa, joka jatkaa Kotoklubi Kanelin toimintaa. Lapsiperheille suunnattu Tänään tavataan -kahvila edistää eri kieli- ja kulttuuritaustaisten perheiden kohtaamista, yhdessä toimimista ja keskustelua suomen kielellä viihtyisässä ja kiireettömässä ympäristössä. 

Reetan työpaja oli Leikkipuisto Kiikussa Kontulassa. Reetta kertoo nauttivansa luovien työpajojen vetämisestä ja yhdessä tekemisestä. ” Tykkään olla ihmisten kanssa. Saan jakaa omaa osaamistani muille, ja joka kerta opin jotain uutta. Se on vastapainoa omalle taiteen tekemiselle ja erilaista kuin yleensä teen. Osallistujillekin se on erilaista, luovaa tekemistä kuin mitä tavallisesti leikkipuistossa tehdään.”

Reettaa kiinnostavat pelit ja hän on luonut niitä omassa taiteessaan sekä pitänyt taidepelityöpajoja erilaisissa tapahtumissa ja ryhmille. ”Näen että pelissä yhdistyy luova toiminta, jota voi jatkaa yhdessä pelaamalla. Peliin pystyy yhdistämään luontevasti suomen kielen oppimista. Pelien avulla ihminen kehittää itseään – muun muassa kognitiivisia kykyjä ja keskittymistä. Malttia pitää olla, että jaksaa pelata pelin loppuun! ”

Taidekummi-työpajassa Leikkipuisto Kiikuss tehtiin palapelejä.
Leikkipuisto Kiikussa tehtiin palapelejä.

Reetan aiemmassa taidekummityöpajassa tehtiin muistipelejä, ja lp Kiikussa tehtiin palapelejä. Tehtävään hän päätyi, koska se on toteutettavissa eri-ikäisten kanssa ja siihen käytettävä aika on joustava. Leikkipuistoympäristössä sekään ei ole pahitteeksi, että työskentely on siistiä. Pelilautojen kokoaminen on osa kokonaisuutta, tutustumista ja suomen kielen harjoittelua. Ajankohdan mukaan ensimmäisen työpajan teemana oli marraskuu ja jälkimmäisen joulukuu. Aiheita ideoitiin yhdessä ja mietittiin, mitä kyseinen kuukausi tuo mieleen. Sanat kirjoitettiin paperisuikaleisiin, jotka ripustettiin työpajan seinälle. Palapelien kuvitusten aihe oli vapaa.

Lapset ja vanhemmat työskentelivät yhdessä Taidekummi-työpajassa.
Lapset ja vanhemmat työskentelivät yhdessä.

Mukana oli 1-3 -vuotiaita lapsia äitiensä kanssa, joten työskentely toteutettiin vahaliiduilla tai puuväreillä pahvitaustoihin. Piirtämisen ja värittämisen jälkeen piirrettiin viivoja, joita myöten työ leikattiin palapeliksi. ”Vuorovaikutteinen toiminta jatkuu valmiiden palapelien kokoamisella. Palapelin voi vaihtaa ja voi myös koota toisen valmistaman palapelin. Palapeli voidaan koota myös yhdessä ryhmänä. Piirtämisen ja pelaamisen lomassa toistetaan kuvista ja teemasta mieleen tulevia suomen kielen sanoja. Palapelin sai mukaan kotiin kauniissa kirjekuoressa. Monet pelit päätyivätkin isänpäivä- tai joululahjoiksi. ”

Lopuksi Reetta vielä toteaa, että luovan toiminnan yhdistäminen suomen kielen harjoittamiseen ja tutustumiseen on luontevaa kulttuurien kohtaamista. ”Se on mukavaa yhteistä toimintaa, jossa voi harjoitella kieltä hauskalla tavalla.” Reetta kokee taidekummitoiminnan merkitykselliseksi. ” Luova toiminta vie ajatukset pois rutiineista ja arjesta. Taidekumityöpajat ovat matalan kynnyksen rentoa ja luontevaa kohtaamista.”

Reetan ja Eevan Taidekummityöpajat toteutettiin Helsingin kaupungin produktioavustuksella. Aiemmin syksyllä toteutettiin Hämeenlinnassa kaupungin minipilottirahoituksella taidekummityöpaja yhteistyössä Kulttuurikeskus ARXin ja Kotoutujien perhekerhon kanssa. Taidekummina toimi Anna-Kaisa Haanaho.


Kuvat: Reetta Hiltunen