Aikataulu:
Tapahtumapaikka: Aalto-yliopisto, Väre-rakennus, Otaniementie 14, 02150 Espoo
Järjestämme Aalto-yliopistossa koulutusseminaarin yhdessä Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n kanssa perjantaina 24.5. klo 13–17. Taiteilijat O:n ja TEXOn jäsenille suunnattu koulutuspäivä on jäsenille maksuton ja sisältää kahvitarjoilun. Tilaisuus myös striimataan, Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille.
Ilmoittaudu
Ilmoittaudu mukaan 20.5. mennessä. Opastetulle taidekierrokselle kampuksella klo 13 voi osallistua 30 jäsentä, ja klo 14.15 alkavaan seminaariin mahtuu mukaan 40 jäsentä. Ilmoittautuneiden tasapuolista jäsenistöjakautumaa seurataan. Voit ilmoittautumisen yhteydessä esittää ennakkokysymyksiä tai toiveita koulutuksessa käsiteltävistä aiheista.
Koulutuksessa käsiteltäviä kysymyksiä
- Mikä on taideteoskilpailu? Miten portfoiliohaku eroaa kilpailusta?
- Kuinka itse teoksen toteutusprosessi kannattaa miettiä siten, että kilpailuehdotus vaikuttaa uskottavalta ja ammattimaiselta?
- Miten luetaan julkisen taiteen kilpailukutsua, kuinka arkkitehtuuripiirrosta tulkitaan ja kuinka havainnekuvia laaditaan?
- Mitä ovat sopimukset ja vastuualueet prosessissa?
- Millaisia toteutukseen liittyviä seikkoja kannattaa selvittää, jotta laaditussa ehdotuksessa voi osoittaa ymmärtävänsä mm. budjettiarvioon vaikuttavien testien tarpeellisuutta?
- Kuinka teoksen toteutus aikataulutetaan?
- Mitä pitää huomioida työn hinnoittelussa: oman työn osuus, materiaalit, alihankkijat, pystytys, vakuutukset, testaukset…?
- Onko teoksen valaistus huomioitava osana kilpailuehdotusta?
- Entä teoksen ylläpito: kuka ja miten hoidetaan? Määrittääkö taiteilija tätä?
- Säilyminen ja takuut: mikä on teoksen elinkaari? Materiaalin käsittely säilymisen takaamiseksi?
Yleisön kysymykset esitetään puhujille suoraan puheenvuoron jälkeen. Myös ennakkoon ja etäyhteydellä esitetyt kysymykset huomioidaan.
Ohjelma
13–14 Opastettu taidekierros kampuksella
Outi Turpeinen, päällikkö, julkinen taide & näyttelyt, Aalto-yliopisto
Kierroksen lähtöpaikka on Väre-rakennuksen ala-aula.
Seminaari
Väre-rakennus F101, Otaniementie 14, 02150 Espoo
14.15–14.30 Tervetuloa, seminaariohjelman esittely (kahvitarjoilu)
14.30–15.00 Julkisen taiteen kilpailun periaatteet
Viivi Kuosa, Kilpailuasiantuntija, Suomen Taiteilijaseura
- STS:n kilpailusääntöjen lyhyt esittely
- avoimen kilpailun kulku
- kilpailuasiantuntijan vinkit taiteilijalle kilpailuohjelman lukemiseen ja kilpailusalaisuudesta/ anonymiteetistä huolehtimiseen.
15.00–15.30 Osallistuako vaiko eikö osallistua?
Tuula Lehtinen, kuvataiteilija, FreiZimmer
Onko kohde sopiva minunlaiselleni taiteilijalle? Mitä vaatii onnistuneen kilpailuehdotuksen tekeminen?Kansallismuseon kilpailuun osallistuminen.
15.30–16.00 Kilpailun arviointi / tilaajan näkökulma
Kirsti Saarikorpi, korumuotoilija, Valtion taideteostoimikunta ja Kansallismuseon kilpailun kilpailulautakunta
16.00–16.10 Tauko
16.10–16.30 Taiteilijaesimerkit
Case: portfoliohakuprosessin kuvaus, Oulun uuden yliopistosairaalan taidekilpailu
Johanna Pöykkö, kuvataiteilija, tekstiilitaiteilija
esitys on etäyhteydellä
16.30–17.00 Loppukeskustelu, yhteenveto, kiitokset ja päätös
Seminaarin asiantuntijat
Taiteen tohtori Outi Turpeinen työskentelee Aalto-yliopistossa julkisen taiteen ja näyttelydien päällikkönä. Hän rakastaa työskennellä monilaisten projektien parissa, jotak avaavat maailmaa eri perspektiiveistä. Turpeinen on palkitun “Unfolding Public Art at Aalto University” kirjan (2023) päätoimittaja. Turpeinen on toiminut aktiivisesti vaikuttajana taiteen ja muotoilun alan eri organisaatioiden hallituksissa. Turpeinen on myös palkittu taiteilijana (Ornamo Vuoden taiteilija 2012)
https://www.linkedin.com/in/dr-outi-turpeinen-2a3953ab/
Viivi Kuosa (OTM) on vuodesta 2023 lähtien työskennellyt juristina ja kilpailuasiantuntijana Suomen Taiteilijaseurassa. Kuosa neuvoo julkisia ja yksityisiä toimijoita taidekilpailujen järjestämisessä, seuran kilpailusääntöjen ja ohjeistusten noudattamisessa sekä julkisen taiteen tilaamisessa. Kuosa osallistuu aktiivisesti julkisen taiteen verkostoyhteistyöhön ja kouluttaa tilaajia ja taiteilijoita julkisen taiteen hyvistä käytännöistä ja sopimuksista. Lisäksi Kuosa vastaa seurassa jäsentaiteilijoiden oikeudellisesta neuvonnasta ja osallistuu seuran kuvataidepoliittiseen vaikuttamistyöhön.
Julkinen taide (artists.fi), julkinentaide.fi
Tuula Lehtinen on Tampereella asuva kuvataiteilija, joka on toteuttanut useita julkisia taideteoksia eripuolelle Suomea ja Ruotsia. Hänen teoksiaan löytyy infrahankkeiden yhteydestä ja monista julkisista kohteista. Hänen julkisissa teoksissaan on viime aikoina ollut tekniikkana keraamisilla materiaaleilla toteutettu mosaiikki. Tuula Lehtinen on myös toinen julkiseen taiteeseen erikoistuneen Frei Zimmer -yrityksen perustajista.
Kansallismuseon kilpailuehdotus
www.tuulalehtinen.fi
Frei Zimmer
Kirsti Saarikorpi on Muotoilija TaM, kultaseppä ja lasialan opiskelija, joka toimii tällä hetkellä muotoiluyrittäjänä Saarikorpi Design Oy:ssä Fiskarsin ruukissa. Kirsti tehnyt pitkän uran muotoilijana Kirsti Doukas -nimellä koruteollisuudessa ensin Kaunis Koru tuotemerkille ja sen jälkeen Kalevala Korussa, jossa hän toimi myös viisi vuotta muotoilujohtajana. Korumuotoilun lisäksi Kirsti on juuri nyt kiinnostunut lasinpuhaltamisesta ja lasimuotoilusta, ja hän opiskelee työnsä ohella toista vuotta lasinpuhallusta Nuutajärvellä.
Vuosien saatossa Kirsti Saarikorpi on ollut useissa luottamustehtävissä sekä Ornamo ry:ssä että kultasepänalalla. Nyt hän on toisella kaudella Valtion taideteostoimikunnassa.
Aika ajoin Kirsti tekee myös opetustyötä sekä luovan alan konsultointiprojekteja.
Johanna Pöykkö on oululainen kuvataiteilija/tekstiilitaiteilija TaM, joka tarkastelee yksilöä osana suurempaa kokonaisuutta ja ajankulkua. Pöykkö tekee tekstiilipohjaisia installaatioita ja veistoksia, joissa värien päällemenot, valot ja varjot luovat tilallisen kokonaisuuden. Hänen julkinen teoksensa ”Ilon tyrskyt – elämän myrskyt” valmistui Oulun uuteen yliopistosairaalaan 2022.
Oulun Taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana Pöykkö on ollut suunnittelemassa ARToulu taidealuetta ja teoshakua osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Julkinentaide.fi – sivuston blogikirjoituksessa ”Julkinen taide identiteetin tekijänä” Pöykkö tiivistää ajatuksia taidealueen taustalta. Teoshaku taidealueelle on parhaillaan auki. Lisätietoja https://artoulu.fi/taidealue/.
Lisätiedot: nayttelyt@taiteilijato.fi
yläkuvassa Kirsi Kivivirran teos Stage (2019) Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa
Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto