Hyppää sisältöön

Taidekummit

Taidekummi-työpajat tuovat taiteen ammattilaiset mukaan lapsiperheiden leikkipuistotoimintaan Helsingissä. Taidekummit ohjaavat kielellistä ja sosiaalista kanssakäymistä edistäviä taiteen työpajoja perheille. Työpajoissa korostuu käsin tekemisen merkitys kielen oppimisen tukena.

Taiteilijat O ry on kehittänyt Taidekummi-hankkeen yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Järjestön jäsentaiteilijat eli taidekummit ohjaavat taidetyöpajoja leikkipuistoissa osana Tänään tavataan -kahvilan (ent. Kotoklubi Kanelin) toimintaa. Maahanmuuttajaperheille suunnatussa toiminnassa opitaan arkielämän suomen kieltä toiminnallisesti.

Taidekummit toimivat materiaalipohjaisen taiteen asiantuntijoina. He opastavat ja innostavat henkilökuntaa taidemenetelmien käyttöön sekä ideoivat ja ohjaavat taidetyöpajatoimintaa. Taidekummin luoma toimintamalli ohjeineen jää leikkipuistojen henkilökunnan käyttöön osaksi leikkipuiston toimintaa.

Taidekummi-työpajojen tavoitteina ovat uus- ja kantasuomalaisten tasavertainen kielellinen ja kulttuurinen kohtaaminen sekä taiteellisen toiminnan avulla tapahtuva suomen ja myös muiden kielten ja kulttuurien oppiminen. Hanke lisää paikallisia osallistumismahdollisuuksia kulttuuriin niille, joille kulttuuripalvelut ovat vieraampia. Leikkipuiston henkilökunnalle yhteistyö antaa mahdollisuuden hyödyntää ja kehittää omia taitoja sekä antaa mallin taiteen ammattilaisten toteuttamasta taidetoiminnasta. Hanke monipuolistaa kuvataiteilijoiden ammattikuvaa, ja taiteilijat verkostoituvat ja työllistyvät.

Taidekummi-työpajoja on järjestetty vuosina 2017–23 yhteensä 28, ja niitä on rahoitettu Opetushallituksen kotoutumisen erityisavustuksen, Ornamo-säätiön ja Helsingin kaupungin produktioavustusten tuella. Vuonna 2023 Taidekummi-toiminta pilotointiin Hämeenlinnassa, osittain Hämeenlinnan kaupungin tuella.

Taidekummi-pajasta kuva.
”Ilmapiiri työpajassa oli innostunut. Kaikki osallistujat olivat aktiivisesti mukana. Aikuiset ja lapset suunnittelivat ja työskentelivät yhdessä.” Ohjaajat keramiikkataiteilija Tiia Matikainen, tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen ja kielenkääntäjä Anna Sidorova.