Hyppää sisältöön

Toiminta

Taiteilijat O ry, Konstnärerna O rf, on vuonna 2006 perustettu, materiaalipohjaista ja taideteollisen alan nykytaidetta edistävä ammatillinen ja valtakunnallinen taiteilijajärjestö, jonka kotipaikka on Helsinki.

Wiebke Pandikow, Tropaeolum Chroma, 2022. muovipussit, puu, pigmentit Kuva: Wiebke Pandikow

Taiteilijat O ry edistää jäsentensä yhteistoimintaa sekä vahvistaa materiaalipohjaisen taiteen asemaa osana suomalaista nykytaidetta. Yhdistyksen järjestämät näyttelyt, tapahtumat ja tiedotus lisäävät materiaalipohjaisen nykytaiteen tunnettavuutta. Yhdistys edustaa alan asiantuntemusta kotimaassa ja ulkomailla.

Taiteilijat O ry tarjoaa jäsenilleen palveluita ja ajaa ammattikunnan etuja yhteistyössä Ornamo ry:n ja sen jäsenyhdistysten kanssa. Lisäksi Taiteilijat O ry:n edustaja on Ornamo-säätiön hallituksessa. Yhdessä Ornamon ja sen muiden jäsenyhdistysten kanssa yhdistys pyrkii tukemaan Valtioneuvoston kulttuuripolitiikan strategian tavoitteiden toteutumista. Yhdistys ottaa kantaa ajankohtaisiin ammatillisiin kysymyksiin sekä antaa tarvittaessa lausuntoja ja esityksiä alaan liittyvistä aiheista.

Taiteilijat O ry:n taloudellinen toiminta perustuu pääasiassa jäsenmaksutuloihin ja projektikohtaisesti haettaviin apurahoihin. Taiteen edistämiskeskuksen toiminta-avustus vuodesta 2020 on mahdollistanut toiminnan monipuolistamisen ja kehittämisen sekä osa-aikaisen tuottajan palkkaamisen. Yhdistys pyrkii jatkuvasti kehittämään täydentäviä tulonlähteitä.

Yhdistyksen asioita hoitaa vuosikokouksen valitsema hallitus, joka kokoontuu sääntöjen edellyttämällä tavalla 8–10 kertaa vuodessa. Sääntömääräiset vuosikokoukset pidetään kaksi kertaa vuodessa. Yhdistyksellä on vuosikokouksen valitsema puheenjohtaja ja hallituksen jäsenistä valittu varapuheenjohtaja. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi hallitukseen kuuluu kolmesta seitsemään muuta jäsentä. Hallitus voi halutessaan jakaa tehtäviään työryhmille, joiden muodostamisesta voi päättää joko hallitus tai yleiskokous.

Vuoden 2023 jäsenkyselyn vastausten perusteella jäsenet toivovat yhdistykseltä eniten alan viestintää ja tiedotusta, näyttelytoimintaa ja edunvalvontaa. Koulutusta toivottiin lukuisista eri aiheista kuten markkinoinnista, kansainvälistymisestä, yrittäjyydestä, teosten hinnoittelusta, julkisen taiteen kilpailuihin osallistumisesta. Yhteisiä, teemallisia ja kuratoituja näyttelymahdollisuuksia sekä koti- että ulkomailla toivottiin lisää. Myös yhteistyön lisäämistä sekä koti- että ulkomaisten taiteilijajärjestöjen, museoiden ja gallerioiden sekä kuraattoreiden kanssa ehdotettiin.